Ytterligheter från Jönköping

Utpost Uggleviken var en ytterspalt i dagstidningen Smålands Folkblad (som gavs ut i Jönköping) på 1980-talet. Som alla ytterspalter tillät den sig att vara extremistisk, oförskämd, ibland aningen lögnaktig men alltid fullkomligt opålitlig. Andra gånger innehöll den bara små berättelser ur livet.
På denna blogg kommer en del gamla kolumner att publiceras, samt en del nyskrivet i samma anda.

söndag 14 september 2014

Svenskarnas Parti och friheten

 Svenskarnas Parti fick 681 röster i förra valet. Det kommer att få fler 2014. Men inte så många att det på något sätt är ett hot mot demokratin eller motiverar den uppmärksamhet tokskallarna fått under en dryg vecka.
 Det problematiska med all denna uppståndelse är att det skymmer många viktigare frågor.

 Till att börja med: i det här landet är yttrande- och mötesfriheten så central i demokratin att den inte ens ska behöva diskuteras. Det räcker att påminna om risken för att statsmakten helt plötsligt kommer fram till att det som du vill slåss för är så farligt, att det måste förbjudas i allmänhetens intresse. Det har hänt alldeles för ofta, även i länder som betraktas som demokratier.
 Att polisen, i sin egenskap av samhällets våldsmonopol, då får den smärtsamma plikten att försvara denna frihet blir den naturliga konsekvensen. Det är ingen lätt sak, och allt som oftast går det fel.
Det betyder inte att poliserna är nazisternas hantlangare.
 Men att Svenskarnas Parti kandiderar i riksdags-, landstings- och några kommunval och därför åker på valturné för att försöka torgföra sin otidsenliga och motbjudande politik har ställt de här frågorna på sin spets.
 Demokratiälskande medborgare har sett turnén som en provokation, som inte kan tillåtas pågå ostörd, och våldsälskande element på andra sidan politiska kartan har förtjust tagit chansen att få uppmärksamhet och dessutom i skydd av vanliga demonstranter kasta saker på polisen.
 Det här har vi fått exempel på i Limhamn 23 augusti och i Stockholm 30 augusti. Förvisso har motdemonstranterna lyckats överrösta nazisterna, ytterst få hade chansen att höra vad Stefan Jacobsson ville säga men jag betvivlar att hans retorik ändå imponerat på någon.
-          Det är väldigt bra att man kämpar mot rasism och för allas lika värde, men jag kan tycka att det här partiet, som faktiskt är rätt litet, får mer uppmärksamhet än de förtjänar, kommenterade journalisten Anna-Lena Lodenius, expert på högerextremism.
 Parollen ”Inga nazister på våra gator” är inte oproblematisk. Hur ska man visa sin avsky, sitt avståndstagande på effektivaste sätt? Den frågan är ju extra svår i Jönköping, som har den tvivelaktiga äran att få Svenskarnas Parti som gäster varje Första maj. Där har dom förstås inte att göra.
 Och nazister? Visst finns det beröringspunkter, men skillnaderna mot Tredje Riket är ändå större. I grunden handlar det om ett ganska litet antal våldsbejakande och förvirrade svenska män, som förvisso kan vara farliga att möta en mörk natt men näppeligen hotar demokratin.
 Att deras politiska budskap skulle vara värt all denna upprörda uppmärksamhet i media – traditionella och sociala - är befängt. Det är värt att upprepa att Svenskarnas Parti är mycket litet, helt saknar inflytande och har  mikroskopiskt stöd.
 Och deras turné, 21 orter på åtta dagar, visade det: Torgmötena drog mycket få intresserade, men avsevärt fler motdemonstranter och poliser och gav alldeles för många och stora rubriker. Det var löjeväckande, men också oroande. När resultatet blir kaos är det i varje fall inte demokratin som har vunnit.
 Så här skrev t ex Jalle Lorensson, Wilmer X munspelare, efter att ha varit i Limhamn:
 ”Kan jag någonsin visa min avsky för nazismen igen tillsammans med andra? Riskerar jag då att förknippas med de djupt antidemokratiska krafter, som jag sedan igår ser som ett akut hot mot demokratin?”
 Kanske var det i Karlskrona, en stad med stor erfarenhet av högerextremism, som Svenskarnas Parti fick det bästa svaret. Ett stort antal motdemonstranter, som stod helt tysta med ryggen vänd mot mötet, under hela arrangemanget.
 Nu är det över. Dags att prata om skillnaderna mellan höger- och vänsteralternativet i valet igen. Och att åter granska det mycket större nationalistiska och bitvis högerextrema parti, som under några veckor fått draghjälp i sin kamp att framstå som rumsrent, legitimt och demokratiskt.

 En krönika i Smålands Folkblad som skulle publiceras i början av septembet 2014, men ersattes av en annan. "Vi har haft så många krönikor om SvP den senaste tiden."