Ytterligheter från Jönköping

Utpost Uggleviken var en ytterspalt i dagstidningen Smålands Folkblad (som gavs ut i Jönköping) på 1980-talet. Som alla ytterspalter tillät den sig att vara extremistisk, oförskämd, ibland aningen lögnaktig men alltid fullkomligt opålitlig. Andra gånger innehöll den bara små berättelser ur livet.
På denna blogg kommer en del gamla kolumner att publiceras, samt en del nyskrivet i samma anda.

måndag 18 december 2017

Om män som tar hand om sina barn

 Männen i Jönköpings län är dom sämsta i landet, det finns det statistik som bevisar. Sämst på att vara pappalediga, alltså.
 Nyligen hörde jag Alf Svenssons efterträdare i kristdemokraterna, Göran Hägglund,  besvara frågan ”Nå, hur ofta var du själv hemma med barnen när dom var små?”
 Vad svarade Hägglund då, tror ni?
 Jo,
”Det kommer jag inte ihåg” sa han
… och då tror jag faktiskt kd-ledaren slarvar lite med sanningen om han nu inte helt plötsligt fått väldigt dåligt minne.
 I varje fall kommer j a g ihåg svaret på den frågan, för jag har frågat Göran Hägglund det i radion mer än en gång, inte minst då hans barn fortfarande v a r små. Och svaret på frågan är:

 Göran Hägglunds uttag av pappaledigt var minimalt. Just då hade kds nämligen kommit in i riksdagen, och Göran också, och han hade fantastiskt mycket att göra, i Stockholm till på köpet. Så han h a n n inte riktigt vara hemma med sina små pojkar ens på kvällarna, i varje fall inte i veckorna…
 Nu tror jag inte alls det bevisar att kristdemokraternas partiledare är en dålig pappa, bara att han hade väldigt mycket att göra i politiken just då, och då blev det så att hans fru fick stanna hemma i stället. Hon kanske inte ens hade så mycket emot att vara ledig mamma, det ingår ju liksom i kd-kvinnors plikt.

 Jag minns också, för den delen, hur mycket föräldraledigt j a g tog ut, när mina flickor var små. Och mitt svar är:
Mer än Hägglund. Men inte lika mycket som deras mamma var hemma.
 Och att det råkade vara fotbolls-VM just när min äldsta dotter var redo för mig var förstås bara en slump, liksom att jag var tvungen att hoppa in och jobba på sportredaktionen på kvällarna när jag var hemma med nästa dotter… Jag är verkligen inte någon dålig pappa. Hoppas jag.

 Ni undrar kanske vad jag vill bevisa med det här? Jo, att man inte ska överlämna till mammorna och papporna själva att bestämma exakt hur föräldraledigheten ska fördelas. Man k a n inte lita på att papporna vill vara hemma i så fall, och inte heller på att mammorna vill gå till jobbet och lämna barnen ensamma med sin far.
Om föräldrarna själva får välja, alltså.
 Jag är förresten inte så imponerad av de män som säger att dom inte har r å d att stanna hemma med sitt barn, eftersom dom råkar ha så mycket högre lön än vad mamman har. Ja, med tanke på att det ofta är så mycket a n n a t dom där papporna har råd med.
 Fast inte att vara hemma med sina barn alltså.

 Statistiken visar att Sveriges pappor bara tar ut 16 procent av föräldraledigheten, mammorna lägger beslag på 84 procent. I 69 procent av barnfamiljerna tar papporna inte ut någon ledighet alls.
Dom siffrorna är ett tydligt bevis på att Sveriges barn inte kan lita på sina mammor och pappor. Föräldrarna klarar inte av att dela föräldraledigheten rättvist om dom får själva. Därför bör vi ta den möjligheten ifrån dem!

Jag mötte en kvinnlig bekant i går, en kvinna som har ett fint jobb som informationschef, och berättade för henne att jag tänkte säga det här i dag:
-        Men hallå, Odd, sa hon. Ska ni överta er del av graviditetens och förlossningens plågor också då? Någon kompensation ska man väl ha för det!
 Jo, jag förstår att man kan tänka så. Men jag tror inte vi kan få jämlikhet på arbetsmarknaden och könsneutrala löner förrän den dag då män och kvinnor är föräldrar i samma utsträckning.

 Jag vet också att det är många som säger att staten inte ska lägga sig i hur föräldrarna fördelar sin föräldraledighet, och att det är diktatur och förmynderi om myndigheterna vill övervaka vem som är hemma i barnkammaren och byter blöjor.
  Men hallå! Det där resonemanget gäller ju bara sånt vi inte får betalt av samhället för. Man kan verkligen ha synpunkter på hur hushållsarbetet ska fördelas, vem som ska diska, byta däck, laga maten, beskära äppelträden, tvätta toaletten, handla och hämta på dagis… Men det är inget som lagstiftarna ska lägga sig i. Tycker jag.

 Däremot föräldraledigheten. Den finansieras ju faktiskt med skattepengar. Det är statliga bidrag som gör det möjligt för oss att vara hemma med barnen alla dessa månader. Vem som ska ha dom pengarna är det fullt möjligt att besluta om i riksdagen, t ex att pappan ska ha ena hälften och mamman andra hälften, eller något liknande arrangemang. Och det b ö r politikerna göra!

 För varje gång en kvinna tar ut hela eller nästan hela föräldraledigheten och varje gång en man avstår från sin chans att vara hemma med sina egna barn när dom är små, då begås det ett brott. Ett brott. En mamma stjäl tid där hemma, en pappa rymmer från de barn han just satt till världen.
 Och ett litet barn blir bestulet på en chans att få vara lika med sina båda föräldrar, något som kan påverka könsrollerna i den familjen och för den lilla nya samhällsmedborgaren och i hela samhället för all framtid.
x
Vad ska papporna göra med sina barn när dom är hemma då? Mer än att köpa läsk och chips, och titta på tv, alltså?
Jo, mitt recept är det här: Läsa ska dom göra! Läsa högt. Läsa böcker för barnen, tillsammans med barnen. Ramsor, sagor, äventyr.

Läsa, säger ni. Är inte det väldigt tråkigt, väldigt gammaldags? Nu när det finns moderna saker som video, dvd, dataspel och internet…
 Jo, kanske, kanske är böcker och högläsning lite gammaldags och lite… nä, inte tråkigt, men långsamt. Men precis som Alfons Åbergs farmor tror jag att det är bra att det är långsamt ibland. När du har tråkigt så börjar det hända saker inuti din hjärna, helt plötsligt får du idéer och skapar saker själv, det vet var och en som har dammsugit eller klippt häcken.
 Och jag som jobbar med radio vet att det mediet är så mycket bättre än tv, därför att den som lyssnar inte blir störd av siffror, bokstäver, bilder, ansikten. Rösten, ljuden går rakt in i huvudet, rakt in i hjärtat…
 På samma sätt så blir sagan, den höglästa berättelsen, en chans för våra uppstressade, överstimulerade barn och ungdomar en chans att stanna upp och slappna av och lyssna och skapa sina bilder själv.
 Det finns s å många bra böcker. Harry Potter, okay, men inte bara. Det finns hur många läsupplevelser som helst som barnet och den läsande föräldern kan dela på och fascineras av tillsammans. Jo, jag förstår att även mammor kan läsa för sina barn, men jag tror att det just för pappor kan vara en extra bra grej.

 Den här gemensamma läsningen ger barnet och föräldern en privat stund, en spännande hemlighet, det stimulerar fantasi och språklig förmåga och ger lust till egen läsning i framtiden, för barnet men kanske inte bara för honom eller henne.

 Det här talet höll jag faktiskt i ett offentligt sammanhang för 12-13 år sedan. Slutsatserna känns fortfarande aktuella, tycker jag.

torsdag 5 oktober 2017

Varning för 1 april

Nu är det snart 1 april.
 Utposten vill passa på att redan nu varna läsare och deras anhöriga för den dagen och alla dess gräsligheter.
 Inte nog med att man inte kan lita på mor, far och storebror (eller ens lilla lillasyster) denna ödesdigra dag - man kan dessutom inte tro ett ord av det som står i tidningen!
 Redan denna dag har vi på redaktionen lagt pannan i djupa veck för att koka ihop något riktigt djävulskt, som ska få er läsare att riktigt studsa på tisdag.
 Som ni förstår är detta ett önskeläge för oss journalister - äntligen får vi ljuga obehindrat, utan att behöva "erfara" hit och snegla åt ogina etiska regler dit.
 I sådana här historiska ögonblick flyger tanken onekligen tillbaka till forna storhetstider. Tänk vad vi lurat i er mycket genom åren. Säkert minns ni de här rubrikerna, och vi kan lova att ni trodde de var sanna på sin tid.
 ELECTROLUX KÖPER HUSQVARNA - hur ska det gå för bygdens största företag?
 LENNART NILFORSEN BLIR KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE - segslitna förhandlingar äntligen klara.
CENTERN OCH KDS BILDAR KOALITION - nu kan inget hindra en borgerlig regering.
TORSTEN BENGTSON ERÖVRAR IDROTTSMÄRKET FÖR 47:E ÅRET I RAD - ny storprestation för framstående son av bygden.
J-SÖDRA SATSAR - till allsvenskan på fem år, lovar tränaren Bo Axberg.
AGNETA FÄLTSKOGS NYA KÄRLEK.
STORBRAND PÅ MUNKSJÖ - pyroman tände på.
Ja, tänk vad man kan hitta på! Och allt detta som vi i jönköpingstidningarna ljugit ihop har ni läsare villigt tagit emot.
 Det är nästan så vi skäms.
 Med detta som utgångspunkt sitter vi nu alltså och spånar så det står härliga till. Vad ska vi drämma till med på tisdag?
 Ja, det kan vi naturligtvis inte avslöja redan. Men vi kan avslutningsvis i alla fall berätta om några av de ämnen vi sysslar med just nu. Här är de:
 P O KALLINGS SÖKER NYTT JOBB - som tränare av Tre Kronor.
 LUCAS SÖDERBERG SKRIVER MANAGERKONTRAKT MED TREDJE SCHLAGERSTJÄRNA - Jan Guillou som vampyr i folkparkerna?
 J-SÖDRA HAR VÄRVAT KARI ELORANTA - oväntad upplösning på populär följetong.
 LENNART NILFORSENS NYA DRÖMSLOTT - ett glashus för kommunalråd att sitta och kasta sten i.
 (En del av er tycker säkert att utposten har snöat in på Lennart Nilforsen. Och det har ni alldeles rätt i.)
 LÄNSTEATERN HAR PREMIÄR FÖR NY PJÄS - skriven av vildman på Nya Guinea. Premiär för västvärlden.
 UTPOST UGGLEVIKEN NEDLAGD - efter påtryckningar från inflytelserik lokal politiker.

 Det här är alltså en autentisk utpost från tiden då Smålands Folkblad var en inte helt obetydlig sexdagarstidning med säte i Jönköping. Varje dag publicerades en spalt full med satiriska,  ibland oförskämda och ibland obegripliga iakttagelser och utgjutelser. Den här torde väl ha publicerats i slutet av mars och anspelade förstås på de mer eller mindre lyckade aprilskämt som vi och andra tidningar förtjuste och -bryllade läsarna med.
 Och ja, utposten var faktiskt rätt fixerad vid det moderata kommunalrådet Lennart Nilforsen. Är fortfarande faktiskt.