Ytterligheter från Jönköping

Utpost Uggleviken var en ytterspalt i dagstidningen Smålands Folkblad (som gavs ut i Jönköping) på 1980-talet. Som alla ytterspalter tillät den sig att vara extremistisk, oförskämd, ibland aningen lögnaktig men alltid fullkomligt opålitlig. Andra gånger innehöll den bara små berättelser ur livet.
På denna blogg kommer en del gamla kolumner att publiceras, samt en del nyskrivet i samma anda.

måndag 16 april 2012

Brandstationskampen

Mustasch - till vänster eller höger?
Är det progressivt eller reaktionärt med mustasch? Den frågan ställer sig utposten ofta i tider av skägglöshet.
 Häromdagen kunde vi se två kända jönköpingsbor i TV och kunde där dra slutsatsen:
 Både och!
 Detta efter att ha sett Lennart Nilforsens, m, prydliga mustasch lyftas för att släppa fram samhällsbevarande tomheter.
 Och precis därefter i närbild få Ragnar Järhults revolutionärt vildvuxna, ur vilken strömmade gravt odemokratiska påståenden.


T v: Järhult. T h Nilforsen.

Gamla brandstationen
 Egentligen handlade ju detta Rapport-inslag inte om mustascher.
 Utan om brandstationer. Speciellt då den omstridda byggnaden av detta slag i centrala Jönköping.
 Utposten fascinerades av att TV-reportern (vars mustasch vi slapp reflektera över) valde just Järhult som representant för gatans parlament (som någon uppgavs ha kallat aktivisterna för).
 Okay för Nilforsen som maktens representant. Men vi får ju hela tiden höra att det bara är ungdomar som bråkar. Och Ragnar Järhult är väl inte speciellt ung.
 Om sanningen ska fram är han nästan lika gammal som utposten. Men inte så gammal som Nilforsen.

Gammal och ung
 Egentligen tycker utposten att det är fel, detta tal om ungdomar. Det är väl känt att många jönköpingsbor, inte alla kulturintresserade och alla verkligen inte unga, ställer upp på tanken på brandstationen som ett kulturhus.
 Det behöver man inte vara ung för.
 För det är ju inte alls så att de demonstrerande ungdomarna vill ha brandstationen för egen del, som TV-tittarna i Sverige kanske nu tror. Det de - och många andra - vill är att de utmärkta planer, som kommunen själv utarbetat för kulturen i brandstationen, ska bli verklighet.
 Man måste acceptera att det är dyrt med en levande kultur.

Släpp in dem i värmen!
 Dessutom är det faktiskt inte så att det alltid är 100 ungdomar som demonstrerat. Som man tyvärr kan tro om man bara läser tidningar. Några yrkesdemonstranter har vi nämligen inte ens i Jönköping.
 Ibland är de 127. Ibland 201. Och ibland 289.
 Och det är inte ens samma personer. Ibland är de inte ens unga. Utposten vet, för vi har stundtals smugit i kanten av demonstrationerna, förklädda till ungdomar. (Med lösmustasch?)
 Det är nämligen inga vaxfigurer som är ute på gatorna och slåss för kulturhus. Kulturen lever - om än bara på gatan. Släpp in den i värmen.


Det verkliga vaxkabinettet
 En spaltkollega till utposten antydde på Valborgsafton, att det vore bättre att inrätta ett vaxkabinett i fullmäktiges sessionssal (även om ingen skulle upptäcka skillnaden) och det var ju elakt sagt.
 Men detta fula påhopp sprider sig nu över landet. Redan dagen efter knyckte kpml(r) tanken i ett stöduttalande till ockupanterna. Sedan dess har diverse tänkare fört fram idén. Och nu har Ragnar Järhult till och med fått säga den i TV!
 Vi såg att nyhetsuppläsaren log. Det gör utposten också.

 Denna inlaga från 1982 handlar om en klassisk strid i Jönköping - den om gamla brandstationen. Många ville göra om denna kulturbyggnad till ett kulturhus, politikerna för sin del ville ta dit Dr Skoras Vaxkabinett, som - inbillade man sig - skulle göra Jönköping till en turistmagnet. Stridens höjdpunkt var när byggnaden ockuperades av aktivisterna.
 Byggnaden blev sedan varken allaktivitetshus eller vaxkabinett utan Länsmusikens lokal. Senare i år ska SR Jönköping ta över byggnaden.
 Läs också mer på http://www.polkagris.nu/wiki/Brandstationsockupationen_i_J%C3%B6nk%C3%B6ping_1982. Skribent är Ragnar Järhult, författare som förekommer i utpostens text.

Se också:
http://smalandsfolkbandgigbook.blogspot.se/2010/08/stodkonsert-flr-brandstationen.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar